Navnet skjemmer ingen

Da snøen smeltet og sommeren kom til Sylling i år 2000 kunne jeg slå fast at Y2K ikke hadde fått verden til å gå under slik mange hadde fryktet. I alle fall ikke i Sylling, der var man like langt unna det papirløse samfunn som aldri før.

Jeg hadde allerede i 1999 skaffet meg mine første domener, men nå følte jeg at tiden var inne for å ta steget fullt ut og skaffe meg et .no-domene.

svend-asbjorn-sylling-2000-crop.jpg
Svend Asbjørn og solid CRT-skjerm anno 2000

Og hva var vel mer naturlig enn domenenavnet Sylling.no? Det var tross alt slektsnavnet mitt, jeg bodde på Sylling gård i Sylling, hadde gått på Sylling skole, spilt i Sylling skolekorps, vært aktiv i Sylling IF og var både døpt og konfirmert i Sylling kirke.

61-bussen.jpg
Det var en tid da alle busser ledet til Sylling

Regelverket for domeneregistrering

På den tiden var regelverket for registrering av domenenavn noe mer rigid enn det vi har i dag. Regelverket sommeren 2000 var faktisk nærmest identisk med det første regelverket som kom så langt tilbake som 1995.

For det første måtte man ha et organisasjonsnummer fra Brønnøysundregistrene, og det var bare mulig å registrere ett domene per organisasjon.

Videre måtte også domenenavnet være det samme som navnet på foretaket, med enkelte unntak.

Regelverket ble for øvrig gjenstand for en voldsom liberalisering allerede året etter, da man kunne ha opptil 15 domener per organisasjon og kravet om en direkte kobling mellom domenenavn og foretaksnavn forsvant.

cap-sas-svarteberg-2005.jpg
Som seg hør og bør for et seriøst nettsted ble det produsert saker med egen logo

Manglende kreativitet ble redningen

For å få registrert domenet Sylling.no måtte jeg altså ha organisasjonsnummer til et foretak som het Sylling-ett-eller-annet.

Den første utfordringen her var at jeg var 17 år og ikke kunne opprette noe eget foretak i Brønnøysundregistrene.

Men redningen ble min fars enkeltmannsforetak. Gårdbrukeren og tømmerhoggerens manglende kreativitet hadde velsignet ham med et foretaksnavn likelydende hans døpenavn. Noe som fortsatt er gjeldende praksis blant gårdbrukere rundt om i det ganske land. Og for Olav Thon selvsagt.

Så da var den saken grei, jeg fikk låne fattern's organisasjonsnummer.

Det er mulig han ikke visste helt hva han skrev under på, men så fort blekket var tørt slang jeg meg på sykkelen og suste ned bakkene til den lokale kjøpmannen i Sylling. Han Halvard hadde nemlig faksmaskin på bakrommet, bak den vidgjetne kjøttdisken.

juvet-matsenter-inne-2000.jpg
Juvet Matsenter i Sylling, her foreviget sommeren 2000, var en institusjon i lokalsamfunnet, spesielt kjent for sin gode ferskvaredisk. Som ung student arbeidet jeg helger og ferier hos Juvet fra 2002 til 2005.

Det koster å være kar

Ikke nok med at de formelle kravene for å sikre seg et .no-domene var høye i år 2000. Kostnadene var også noe helt annet enn i dag.

Jeg endte med å betale kr 1000 i engangskostnad til registraren, samt kr 1000 i årlig kostnad. Altså kr 2000 det første året for domenet Sylling.no

Til sammenligning koster det samme nå rundt en hundrelapp, altså 5 % av hva jeg betalte den gang.

På egne ben

Da jeg ble 18 år kunne jeg endelig registrere mitt eget foretak i Brønnøysundregistrene. Og kravet til navn var at etternavnet måtte være med. Og det måtte selvfølgelig være i store bokstaver. Og noen «dot» var ikke tillatt.

Slik hadde det seg at jeg ble den stolte innehaver av enkeltmannsforetaket SYLLING NO.

Going hardcode

Noen år senere endret jeg navn fra SYLLING NO til SYLLING HARDCODE.

Navnevalget er en lang historie som jeg ikke husker helt selv ennå, men Sylling Hardcode ble altså navnet.

sylling-hardcode-t-skjorte-med-trykk.jpg

Fra vondt til verre

Høsten 2016 spurte jeg meg selv: Hvorfor ikke droppe SYLLING i SYLLING HARDCODE, og bare bruke HARDCODE som foretaksnavn? Det enkle er ofte det beste?

Så da jeg flyttet til nytt hus og uansett måtte melde adresseendring i desember 2016 kunne jeg like gjerne endre foretaksnavn samtidig.

Jeg fylte inn samordnet registermelding på Altinn, som så mange ganger før, signerte og var riktig så fornøyd med egen innsats.

Åtte dager senere kom bekreftelsen fra Brønnøysundregistrene:

«Foretaksnavn er nå endret fra SYLLING HARDCODE til HARDCODE SVEND ASBJØRN SYLLING.»

Med vennlig hilsen Nordlands trompet.

Joda, takk skal dere filler'n meg ha!

Så der satt jeg en førjulsdag i 2016 som innehaver av HARDCODE SVEND ASBJØRN SYLLING og innså at det norske regelverket for foretaksnavn ikke hadde blitt like liberalt som regelverket for norske domenenavn.

navn-brreg.jpg
HARDCODE-SVEND-ASBJØRN-SYLLING

Bloggen fra Sylling Hardcode