Redesign av Hardcode.no

Da jeg ble hacket

Jeg har siden vinteren 2004, da jeg endret navn på enkeltmannsforetaket mitt fra Sylling.no til Sylling Hardcode, hatt et nettsted på domenet Hardcode.no. Før dette var det mest fokus på Sylling.no som gikk fra å være en personlig hjemmeside til å være et nettsted som frontet hjembygda Sylling. Mitt første foretak het forresten SYLLING NO rent formelt, Brønnøysundregistrene ville ikke godta noen «dot» i foretaksnavnet.

De første nettsidene så ganske annerledes ut enn de jeg har i dag, og en gang rundt 2007 så de plutselig veldig annerledes ut, sånn plutselig over natten. Nettsidene mine var blitt hacket! Jeg brukte en veldig rimelig hostingleverandør i utlandet og kvalitet og sikkerhet var kanskje ikke helt i fokus.

Open-source og XHTML

Slik Hardcode.no så ut fra 11. februar 2008 til 30. november 2013

Derfor satte jeg opp en egen publiseringsløsning med PHP og MySQL i november 2007. De nye nettsidene lanserte jeg i februar 2008.

Publiseringsløsningen var hjemmesnekret, designet var open source og inneholdt det siste innen XHTML og CSS.

Nå sitter jeg her seks år senere og innser at jeg burde gjort noe med mine egne nettsider. Enkeltmannsforetak heter nå enkeltpersonforetak, og det som den gang var «state of the art» innen webdesign er nå utdatert teknologi.

Jeg har derfor brukt to kvelder på å friske opp koden som ligger til grunn for dette nettstedet.

HTML-standarder

«HyperText Markup Language», bedre kjent som HTML, er selve grunnsteinen i World Wide Web. Den første HTML-siden ble publisert av briten Tim Berners-Lee 6. august 1991.

Siden har HTML-språket endret seg flere ganger, og XHTML (et separat språk) vokste også frem:

 • HTML 2.0, november 1995
 • HTML 3.2, januar 1997
 • HTML 4.0, desember 1997
 • XHTML 1.0, januar 2000
 • XHTML 1.1, mai 2001
 • XHTML 2.0, ble aldri en standard, arbeidet avsluttet i 2009
 • HTML 5.0, påtenkt 2004, kladdet 2008, kandidat for ny standard 2011, mulig ny standard mot slutten av 2014

For den vanlige mannen i gata spiller det svært liten rolle hvilken HTML- eller XHTML-standard man går for. Men HTML5, og senere arvtagere, vil på sikt være veien å gå.

Men man vil først og fremst se alle mulighetene med HTML5 utfolde seg sammen med CSS (Cascading Style Sheets) og JavaScript. HTML5 er grunnstenen som binder det hele sammen, CSS vil utgjøre designet og JavaScript vil løse behovet for mer interaktivitet. Blant annet kan disse tre gjøre nærmest alt det som Flash gjør i dag, for eksempel i nettannonser.

Mine HTML-sertifiseringer

Brainbench og NCSA

Jeg begynte først å «kode nettsider» i 1998, uten så mye fokus på hvilken HTML-standard jeg egentlig brukte, men sett i ettertid var det nok mest HTML 3.2. Glidningen til HTML 4.0 skjedde gradvis. Så lenge ting så sånn tålelig OK ut i Internet Explorer, datidens Rolls Royce innen browsere (jeg kødder ikke), var alt i sin skjønneste orden.

I februar 2005 «sertifiserte» Brainbench at jeg kunne både HTML 3.2 og HTML 4.0. Jeg fullførte samme år sertifiseringer for PHP4, WWW Concepts, Web Design Concepts og CSS2 samme sted. Jeg tok også en sertifisering for HTML 3.2 hos National Computer Science Academy (NCSA) i 2005. Disse sertifiseringene ga meg egentlig ikke så mye mer enn et papir som sa at jeg kunne det jeg allerede visste. Mot eksamensavgifter på noen hundre dollar...

Klare sjæl!

Etter at jeg tok alle disse sertifiseringene i 2005 har jeg funnet min plass her i livet, og det er i mediebransjen, i skjæringspunktet mellom teknologi og økonomi. Jeg er altså ingen ren programmerer, og jeg vil neppe ha noe behov for videre sertifisering av mine HTML-kunnskaper.

Likevel er nysgjerrigheten der, så jeg fortsetter å lære meg selv nye ting daglig.

Så hva ville vel vært mer riktig enn å oppgradere mitt eget nettsted til HTML5?

Jeg har laget et utall andre tjenester med HTML5 de siste par årene, så sånn sett er ikke dette nybrottsarbeid.

- Nettsidene er jo klin like!

Jeg er ganske sikker på at jeg ikke har noen faste lesere der ute på World Wide Web, men hadde du vært en som besøker nettsidene mine regelmessig, ville du nå ha sagt til deg selv:
- Hva er det han tullingen snakker om? Nettsidene er jo klin like som de var i går!

Og ja, du har rett. Designet er mer eller mindre det samme som før, med noen unntak:

 • Hele siden er bredere enn tidligere (men jeg har ennå ikke noe responsivt design)
 • All skrift er mye større
 • CSS er ny, men har lånt noe av det gamle designet
 • Headingen på toppen, kall det gjerne logoen, er ny

Men altså:
Selve koden som ligger bak Hardcode.no er skrevet på ny. Denne gang med utgangspunkt i HTML5. Men uten noen fancy saker som man gjerne forbinder med begrepet HTML5.

PS: Men arbeidet med Hardcode.no er langt fra ferdig. Jeg skrev visst ganske mye tullete kode i 2007, noe jeg først merket meg nå. But if it's not broken...

Svend Asbjørn Sylling, 1. desember 2013

Bloggen fra Sylling Hardcode