what3words

Hvilke tre ord?

Da briten Chris Sheldrick arbeidet i musikkbransjen var det til stadighet problemer med å få både musikkutstyr og artister til å komme frem til rett adresse.

Det var da han innså behovet for et bedre adressesystem, og ved hjelp av to venner kom han opp med konseptet «what3words».

I praksis betyr det at alle steder på jorden får en egen unik adresse som består av tre helt konkrete engelske ord.

Sammenlignet med å oppgi en lengre adresse bestående av kanskje et ukjent gatenavn, et tresifret husnummer og et postnummer, eller kanskje også koordinater, så er konseptet med tre ord ganske så genialt.

Et gedigent rutenett

what3words har delt opp hele jorda i ruter på 3x3 meter, og alle rutene har sin egen unike adresse.

La oss se nærmere på fontenen «Påfugl» som man finner på Johanne Dybwads plass, bak Nationaltheatret ved nedgangen til Nationaltheatret stasjon.

Fontene Nationaltheatret Påfugl

Rutenettet for dette området ser slik ut, og hvor ruten med (tilnærmet senteret av) fontenen er markert:

Johanne Dybwads plass

Adressen til denne ruten basert på what3words blir media.marker.outraged

Så er det jo en smakssak om det er enklere å benytte media.marker.outraged enn for eksempel desimalkoordinatene 59.9148, 10.7336 for å finne frem til denne fontenen.

Finnemarka

Siden 2008 har jeg hatt nettsiden Finnemarka.com med blant annet kart og informasjon om alle fiskevann i skogsområdet Finnemarka.

I november 2016 innførte jeg what3words på Finnemarka.com, slik at jeg nå for alle fiskevann ikke bare oppgir standard koordinater, men også varianten med tre ord.

Implementasjonen på Finnemarka.com ble for øvrig omtalt av what3words i februar.

Sandtjern, Finnemarka
Sandtjern nord i Finnemarka, nå også kjent som ruffling.resort.magnets

Beslutningsvegring

Etter at jeg begynte å leke litt med what3words har jeg til stadighet endt opp med et vanskelig valg: Hvilken adresse skal jeg velge?

Huset mitt berører for eksempel et tyvetalls forskjellige ruter, så hvem burde jeg velge?

Dette har ikke vært noe tema med et tallbasert koordinatsystem.

Skal jeg bruke formed.recorder.encoding som dekker inngangsdøra?

Eller skal jeg velge depths.prowl.reduce som dekker pipa? Det er så mange valg!

Men hvis jeg skal gå for en what3words-adresse tror jeg at velger national.nanny.submitted på hushjørnet med søppelkassa.

Til tross for at alle ordene er engelske og i ordboka, så skal jeg ærlig innrømme at det er mange av ordene jeg har absolutt ikke noe som helst forhold til. Prowl?

national-nanny-submitted.png

Failsafe?

Ordene som er benyttet til what3words er lagt opp slik at lignende ord/adresser er plassert på vidt forskjellige steder.

Dette er for å sikre at ikke en tastefeil kan lede deg på villspor. Hvis du skal til nærmeste legekontor og adressen din sier at dette er midt i Afrika ser man fort feilen.

Nå skal det sies at jeg gjorde en liten test med nettopp adressen media.marker.outraged (fontenen nevnt innledningsvis) og skrev den om til media.darker.outraged.

Her endret jeg altså det midterste ordet fra marker til darker, og jeg skal da i prinsippet få et sted som ligger laaangt unna fontenen i Oslo sentrum.

Men media.darker.outraged viste seg faktisk å være i Ski i Akershus, bare 22 kilometer unna fontenen. Med andre ord er ikke konseptet helt feilsikkert.

Er konseptet levedyktig?

Konseptet med what3words er absolutt interessant, og det kan sikkert ha sine bruksområder, spesielt i områder som mangler gode systemer for postadresser.

Men jeg sliter litt med å tro at dette vil ta helt av i fremtiden.

Det blir litt som med telefonnummer. For 15 år siden gikk man rundt og husket mobilnummerne til familie og venner, men nå er alt uansett så lett tilgjengelig og lett å utveklse (klipp-og-lim) at å memorere nummer ikke lenger er nødvendig.

Går du rundt og husker mobilnummeret til noen du har blitt kjent med de siste 15 årene?

Bloggen fra Sylling Hardcode